Manaka

DR. MANAKA'S YIN YANG BALANCING SYSTEM 

Deze stijlvorm is ontwikkeld door dr. Yoshio Manaka (1911-1989). Opgeleid als reguliere westerse arts kwam hij er in de oorlog achter dat hij de genezing van brandwonden kon versnellen door gebruik te maken van folie en draden met een diode. Het bleek dat als hij deze zogenaamde “ion-pumping cords” verbond met specifieke acupunctuurpunten hij zelfs nog betere resultaten verkreeg.

Vanuit hier heeft hij zijn systeem verder ontwikkeld. Voor het stellen van een diagnose wordt gebruik gemaakt van de hara- ofwel buikdiagnose. In de buik wordt gevoeld naar pijnlijke of harde plekken. Naar aanleiding van wat wordt gevonden in de buik wordt er een keuze gemaakt voor bepaalde acupunctuurpunten. Hier worden dunne naaldjes oppervlakkig ingebracht en verbonden met de zogenaamde “ion-pumping cords”. Deze koorden versterken de werking van de naalden.

De harde/pijnlijke plekken in de “hara” moeten tijdens de behandeling veranderen en minder gevoelig en hard worden. Naast de voorkant wordt ook de rug behandeld. Dit is de basis. Daarnaast kunnen nog bepaalde spieroefeningen worden gegeven en eventueel nog wat kleine naaldjes in het oor worden gezet.