Over Frank:

Frank Ettema is gecertificeerd acupuncturist, fysiotherapeut en adem- en ontspanningstherapeut.

Vanaf 1992 is hij werkzaam in het Revalidatie Centrum Amsterdam (Reade). 

Hij begeleidt en behandelt mensen op alle niveau’s, van topsporters tot ernstig gehandicapte mensen, maar ook mensen met neuropathische klachten die elders geen goede behandeling kunnen vinden beschouwt hij tot zijn uitdaging om toch de juiste aanpak te kunnen bieden. 

Zijn uitdaging is om de mens zo optimaal mogelijk te begeleiden en hij is  altijd op zoek naar ‘de juiste weg’ om mensen verder te helpen. 


Revalideren is een kunst, aldus Frank:

Revalideren is een ingrijpend en tijdrovend proces, waarbij inzet en begrip wordt vereist. Met bezieling werk ik aan een maximaal en haalbaar herstel. Doel is eruit halen wat erin zit en gebruik maken van het zelf helende vermogen van het lichaam. Voor dit proces zijn kennis, kunde en benadering belangrijk en inleving en communicatie onontbeerlijk. Als therapeut begeleid en stimuleer ik het proces. Het moet stromen, zoals alles in het lichaam. Als de patiënt er voor wil gaan, dan zijn er mooie resultaten te behalen. Het is een wisselwerking tussen mij en de patiënt en daar vloeit uit voort: behandeling van de mens, niet de klacht alleen.


Onderzoek houd je scherp

Voor mij is van belang dat de patiënt baat heeft bij de therapie die ik toepas. Daarom doe ik onderzoek naar neuropathische pijn samen met David J. Kopsky (arts, acupuncturist en onderzoeker). Het doel is een optimale pijnbestrijding  met zo min mogelijk bijwerkingen. Samen hebben wij vele patiënten behandeld met ernstige neuropathische pijnen.


 Peter Koppe Prijs


Frank won in 2015 de Peter Koppe prijs in het Revalidatie Centrum Reade voor de buitengewone bijdrage aan de verbetering en kwaliteit. Hieraan is een geldprijs verbonden die Frank heeft aangewend om zich verder te scholen en te ontwikkelen op het gebied van Integrative Medicin.


Bovenstaande foto is Frank op bezoek bij de Inca Sjamanen in Peru, voor stage/training op het gebied van integrale geneeskunde.

Onderstaande foto is de Griekse God Kairos: zijnde de personificatie van de juiste gelegenheid, het juiste moment om iets voor elkaar te krijgen.